CLA -konjugeeritud linoolhappe kaalulangetavad omadused keharasvade arvelt!

Looduslikult esinev polüküllastumata rasvhape – konjugeeritud linoolhape (CLA) – on viimastel aastatel väga palju huvi äratanud just oma tervistavate ja kaalu langetavate omaduste tõttu.”Lisa kvaliteet lihastes, ilma et lisanduva rasvata” on hüüdlause, mis käib kaasas peaaegu iga toidulisandi reklaamiga. Kui paljud aga tõesti toimivad nii, nagu reklaamis lubatud?

Uuringud nii loomade kui ka inimestega tõestavad, et CLA alandab keharasva taset. Sealjuures on oluline säilitada lihasmassi. Seepärast on just konjugeeritud linoolhape harrastajate ja sportlaste seas üks eelistatumaid toidulisandeid.Katsed loomadega on näidanud, et CLA’l on ainevahetust ja kalorite põletamist kiirendav toime.

Kuidas CLA töötab?
Üks juhtivamaid CLA uurijaid, Michael W. Pariza (University of Wisconsin-Madison), on öelnud, et “CLA hoiab ära rasvarakkude suureks paisumise oletatavasti teatud ensüümide blokeerimise läbi”.
CLA takistab rasvade ladestumist ja kiirendab nende põletamist. Lihased saavad rasvadest vabanevat energiat treeningu käigus kasutada.

Lisaks normaalse kehakaalu säilitamisele, aitab CLA ka:

  • Toetada rakkude normaalset elutegevust mao-, kopsu-, naha- ja- rinnakudedes;
  • Toetada südame- ja veresoonkonna tervist;
  • Säilitada normaalset vererõhku;
  • Alandada üldist verekolesterooli taset;
  • Tugevdada luid;
  • Hoida veresuhkrut optimaalsel tasemel;
  • Toetada immuunsüsteemi;
  • Pärssida kasvajate arengut;
  • Vähendada astmaatilisi hooge.

Keha ei suuda konjugeeritud linoolhapet ise toota, seepärast on oluline saada seda toidust või võtta toidulisana.
CLA on saadaval peamiselt loomsetes produktides: rohusöödal lehmade mahe pastörseerimata täispiim, jogurt ja kodused kanamunad.
Toorpiima pole soovituslik kasutada rasedatel ja inimestel, kellel on probleeme immuunsüsteemiga.

CLA võib tõsta insuliintundlikkust, mis võib viia insuliinresistentsuseni, seepärast tuleks eeldiabeetikutel või dibeeti põdevatel inimestel konsulteerida oma raviarstiga.

Rasvade põletamise käigus vabaneb palju vabu radikaale, mistõttu on oluline lisada menüüsse võimalikult palju antioksüdante, et ennetada põletikulisi protsesse.

Konjugeeritud linoolhapet on soovituslik tarvitada koos oomega-3 rasvhapetega (EPA ja DHA).

Oluline on valida usaldusväärne tootja. Paraku ei saa toote hind olla väga odav. Samuti pole soovituslik kasutada aegunud tooteid. Oksüdeerunud rasvhapped tõstavad südame- ja veresoonkonnahaiguste ning vetetrombide riski.

CLAd ei ole soovituslik kasutada pikka aega ehk üle 6 kuu.

Eriti tähelepanelikud peaksid olema ülekaalulised ja diabeetikud ning kilpnäärme alatalitlusega inimesed, kes saavad vastavat ravi.
Kaalulangetamisel on üks suurimaid probleeme keha üldise rasvaprotsendi vähendamine.

Uuringud
Lonnie Lowery, PhD, kulturist ning toitumisspetsialist leidis oma Kent State`i ülikoolis läbi viidud uurimuses, et CLA tarbijatel ei ole pärast trenni nii tugevaid lihasvalusid ning lihase katabolism väheneb tunduvalt. Sellised tulemused viitavad pigem sellele, et CLA pole mitte niivõrd suure anaboolse, kuivõrd suure antikataboolse toimega. Nii säilitab ta pärast rasket trenni lihast, mitte ei aita kaasa valkude sünteesile.

Vähivastane toime?
Alates aastast 1974 on CLAd uuritud kui vähivastase toimega ainet ning on jõutud järeldusele, et antud preparaat vähendab mitmete vähkkasvajate tekkevõimalusi. Otsest ravi CLAga siiski läbi viia ei saa ning nüüd on uuringud suunatud aine omadustele, mis aitavad füüsist arendada. Siiski on hea teada, et CLA-l on muidki häid külgi kui ainult mõju lihastele.

Üks American Journal of Clinical Nutrition uuringuid toob välja, et CLA võib olla tõhusaks abivahendiks üleminekueale järgneva liigse kehakaalu langetamisel, ühtlasi säilitamaks normaalset veresuhkrutaset.

Kui on lisaküsimusi CLA kohta, võta meiega ühendust?

MYBODY preemia Sinu kehale!

Kommentaarid

kommentaari